Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο ξαφνικά το παιδάκι σου ξεπετάγεται και από παιδί γίνεται έφηβος. Ως έφηβος/η πλέων έχεις αλματώδη αλλαγές στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία σου. Ο όρος παιδί παύει να υπάρχει και την θέση του παίρνει ο πλέον έφηβος/η, με μια νέα ταυτότητα αλλά και πολλά μπερδεμένα συναισθήματα.
Η μπερδεμένη αυτή περίοδος, η αλλιώς η εφηβεία, είναι στην ουσία ένα μεταβατικό στάδιο που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα περάσει και θα οδηγήσει τα « παιδιά» στην ενηλικίωση. Ας δούμε όμως τι αλλαγές προμηνύει αυτό το στάδιο. Καταρχάς έχουν πολλές ορμονικές διακυμάνσεις, αλλάζει ο σωματότυπος τους (παίρνουν ύψος), η φωνή αλλάζει (στα αγόρια), ξεκινά η έμμηνος ρήση (στα κορίτσια), μπορεί ακόμα να έχουν ακμή.
Η ψυχολογία τους αλλάζει αισθητά. Εκεί που κάποια πράγματα δεν τους ενοχλούσαν καν, όπως το να τους συμβουλεύεις, να τους χαϊδεύεις και να τους μιλάς γλυκά, τώρα όλα αυτά αλλάζουν. Ο/η έφηβος/η ζητά ανεξαρτησία, οι συμβουλές του/της μοιάζουν καταπίεση και τα χάδια και τα φιλιά μωρουδίστικα. Άλλοτε οι οικογενειακές έξοδοι έμοιαζαν φυσιολογικοί, τώρα αποζητά περισσότερο την παρέα και τις εξόδους με τους φίλους του/της ή ακόμα και την μοναξιά του υπνοδωματίου του/της. Η μουσική που ακούει ακαταλαβίστικη και τα θέλω του/της πολλά.
Δεν είναι και λίγες οι φορές που ο/η έφηβος/η θέλει να πειραματιστεί, οπότε καταφεύγει σε διάφορες πρόσκαιρες απολαύσεις όπως αυτές των εθιστικών ουσιών και του ξέφρενου τρόπου ζωής. Οι γονείς όμως και ο ρόλος τους είναι μέγιστης σημασίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο ρόλος των γονιών στην εφηβεία είναι πρωταρχικής σημασίας γιατί ο/η έφηβος/η βλέπει και πράττει. Οι γονείς οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα μέσα από τις πράξεις τους έτσι ώστε να μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά τον έφηβο τους. Τα λόγια στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αρκετά.
Οι γονείς καλό είναι να δώσουν χώρο και χρόνο στον/στην έφηβο/η για την ομαλή ανάπτυξη του/της αλλά ταυτόχρονα να είναι ανοικτοί σε συζητήσεις και καθοδήγηση όπως και σωστή ενημέρωση και διαφώτιση, γύρω από θέματα που απασχολούν τους έφηβους όπως οι φίλοι, το σχολείο, οι έξοδοι, η σεξουαλικότητα τους και άλλα θέματα που τους απασχολούν.
Καλό θα ήταν να υπάρχει σωστός διάλογος, ποιοτικός χρόνος και καθημερινή επικοινωνία, όπως επίσης μια κοινή πορεία και αντιμετώπιση του και από τους δυο γονείς για να νιώθει ο/η έφηβος/η ότι έχει την ίδια αντιμετώπιση και να μην λαμβάνει συγκεχυμένα μηνύματα, τα οποία θα τον/την μπερδεύουν και θα τον/την καθιστούν ευάλωτο/η. Τα σωστά όρια καθώς και οι ευθύνες είναι σημαντικά για ανθεκτικότητα του χαρακτήρα του/της και ψηλή αυτοπεποίθηση.
Η εφηβεία έχει αρκετή διάρκεια και είναι μια περίοδος όπου ο νέος/α θα πρέπει να την διανύσουν και να βγουν από αυτή, ανθεκτικοί και σωστοί ενήλικες. Όλοι θα βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την πορεία, όλοι παίζουμε σημαντικό ρόλο, όπως οι γονείς, το σχολείο αλλά και η κοινωνία σαν σύνολο.
Θεμούλλα Εφραίμ- Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια- Πάφος- 99 549853