Η μοναξιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Γενικά οι διαπροσωπικές σχέσεις φαντάζουν τόσο δύσκολες πλέον. Οι άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πως και που να στραφούν ώστε να έχουν μια παρέα. Έχουμε χάσει την αυθεντική επαφή με τους γύρω μας. Έχουμε μπει για τα καλά στους γρήγορους βιαστικούς ρυθμούς όπου αρκούμαστε στην επαφή μέσω ιντερνέτ και διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να μην ανταλλάζουμε μια κουβέντα. Δεν είναι τυχαίο που γίνεται τόση σάτιρα γύρω από αυτό το θέμα. Όλα κινούνται τόσο γρήγορα γύρω  μας που δεν έχουμε πολλές φορές ούτε το χρόνο ούτε την ευκαιρία να κάνουμε φίλους, παρέες και παραμένουμε μόνοι.

Αλήθεια τι μπορεί να περνά ένας άνθρωπος μόνος.  Προσπαθεί να πιαστεί από κάπου, να γεμίσει το χρόνο του, να βρει ενδιαφέροντα, να αγαπήσει τον εαυτό του και να κάνει την ζωή του πιο ενδιαφέρουσα. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας βιώνουν την μοναξιά και την βιώνουν ήσυχα, αθόρυβα χωρίς να δίνουν πολλά δικαιώματα και χωρίς να κάνουν μεγάλη φασαρία. Το πόσο υποφέρουν όμως μόνο αυτοί το γνωρίζουν.

Είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που έχει απασχολήσει το κλάδο της ψυχολογίας γιατί όλο και περισσότεροι,  μόνοι, συνάνθρωποι  μας, ζητούν βοήθεια από κάποιο ειδικό.  Είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που κάνει πολλούς ανθρώπους δυστυχισμένους. Φυσικά από την στιγμή που απευθύνονται σε ένα ειδικό το πρόβλημα αυτό μπαίνει σε μια διαδικασία, έτσι ώστε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μοναξιάς αρχίζουν να αποκτούν ευκαιρίες.  Με την εκμάθηση κάποιων τεχνικών, μαθαίνουν πώς να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, για να πάψου να είναι μόνοι.

Πολλά είναι τα θέματα που οδηγούν στην μοναξιά, όπως διάφοροι περιορισμοί στην ζωή ενός ατόμου, οι ασχολίες του, η ρουτίνα, οι έντονοι ρυθμοί, η αυτοεκτίμηση του ιδίου του ατόμου ή ακόμα και οι πεποιθήσεις για την ζωή γενικά. Αλλά κατά κύριο λόγο τα τόσα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν εισβάλει πλέον στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι άνθρωποι γενικά μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνουν να σπάνε τα δεσμά που τους κρατούν περιορισμένους και αρχίζουν να κάνουν μια εσωτερική δουλειά με τον εαυτό τους, έτσι ώστε αρχίζουν να αντανακλούν μια άλλη εικόνα στους γύρω τους. Αποκτώντας για παράδειγμα περισσότερη αυτοπεποίθηση αρχίζουμε να αποκτούμε και περισσότερους φίλους.

Κάποιες μικρές εισηγήσεις θα ήταν να τολμήσουν οι άνθρωποι αυτοί,  να κρατούν τον εαυτό τους ενήμερο για κάποιες εκδηλώσεις, να ανταλλάζουν θετικά σχόλια με τους γύρω τους, να κυνηγούν ευκαιρίες όπου θα μπορούν να εμπλακούν με κόσμο η έστω μια ομάδα και υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες πέρα από αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γενικά, να σκέφτονται θετικά και να προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να έρθουν σε επαφή με τον αληθινό κόσμο και όχι με αυτό που προβάλλεται μέσω ιντερνέτ. Πάνω από όλα όμως να δουλέψουν συστηματικά με την αυτοεικόνα τους και να εκπαιδευτούν σε τεχνικές που θα τους βγάλουν από την μοναξιά.

 

Θεμούλλα Εφραίμ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ:99 549853

Πάφος