Μέρες γιορτινές, μέρες αγάπης έρχονται να μας γεμίσουν από πληθώρα συναισθημάτων. Αυτές οι μέρες μας ξυπνούν χιλιάδες αναμνήσεις, οικογενειακές στιγμές, με ανθρώπους που αγαπάμε, όμορφα στολίδια, γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά και πολλές ανάγκες. Δώρα για όλη την οικογένεια, φίλους και παιδιά. Αχ τα παιδιά που περιμένουν με λαχτάρα και ανυπομονησία τα δώρα τους. Δώρα από όλους μας με πολλή αγάπη.

Έρχονται αυτές οι μέρες και τα παιδιά σαν μέσα από παραμύθι αποκτούν σχεδόν πάντα ότι ζητήσουν. Πόσο καλό είναι τελικά αυτό το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και ταυτόχρονα ένας μικρός εφιάλτης;  Αυτός ο ανικανοποίητος κορεσμός που ξεπηδάει από μέσα τους και ξαφνικά έρχεται από χαρά, να γίνει γκρίνια, παράπονο και θυμός.

«Δεν θέλω αυτό το παιχνίδι». «Ήθελα το άλλο που είδα χθες». Ξαφνικά τα παιδιά μας δεν δείχνουν να ικανοποιούνται με τίποτα και εμείς τρέχουμε να πάρουμε και άλλα πολλά δώρα μπας και τα μικρά μουτράκια βρούνε το χαμόγελο τους.

ΟΧΙ, δεν τους φτιάχνουμε την διάθεση έτσι, απλά κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Γονείς, μη χαλάτε τη μαγεία αυτών των ημερών. Ας μάθουμε τα παιδιά μας να δίνουν απλόχερα σε άλλους που έχουν περισσότερη ανάγκη και να νιώσουν το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Όλα τα άλλα είναι ένα πλαστό δημιούργημα αυτών που θέλουν να επωφεληθούν της παιδικής ανάγκης για όλο και περισσότερα υλικά αγαθά. Εμείς τα δικά μας παιδιά τα θέλουμε πάνω από όλα να είναι ανθρώπινα, ουσιαστικοί αυριανοί ενήλικες και γονείς. Ας τα μάθουμε ποια είναι η πραγματική αξία των Χριστουγέννων.

Ας γίνουμε εμείς παράδειγμα προς μίμηση. Ότι δείξουμε στα παιδιά αυτό θα πάρουν σαν εφόδιο. Ας κάνουμε δώρα σε αυτούς που τα χρειάζονται, ας δωρίσουμε ένα δικό μας δώρο σε κάποιο που το έχει περισσότερο ανάγκη, ας μοιραστούμε το γιορτινό μας γεύμα με φίλους και συγγενείς.

Αν τα παιδιά μας κατανοήσουν τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι όχι, δεν θα μεγαλώνουν εξαρτημένα στα πολλά και ανούσια αλλά στα λίγα και επουσιώδη που έχουν να τους προσφέρουν οι γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και η ζωή γενικά.

 

Θεμούλλα Εφραίμ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ:99 549853

Πάφος