Πολλές είναι εκείνες οι φορές που συναντώ στο γραφείο μου ανθρώπους με μεγάλες εσωτερικές εντάσεις, άλυτα γιατί, που τους βασανίζουν αφάνταστα, που δεν μπορούν να γαληνέψουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι βαθιά πληγωμένοι και δίνουν μια ακατάπαυστη μάχη να ξεφύγουν από όλα αυτά τα γιατί που τους βασανίζουν. Τους χαρακτηρίζει ένας απεριόριστος θυμός.

Πολλοί είναι αυτοί που κουβαλούν τα τραύματα τους από την παιδική ή εφηβική ηλικία. Τους μιλάς για τα θέματα που τους απασχολούν και αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο τους είναι να αφήσουν όλα αυτά που τους βαραίνουν τις ψυχές. «Έχω πληγωθεί» φωνάζουν, κλαίνε, αναστατώνονται…..το φορτίο βαρύ και όσο και να προσπαθείς να βοηθήσεις όλοι αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν την πίκρα στο στόμα τους και στη ψυχή τους.

Αλήθεια τι είναι πιο ανακουφιστικό, το να ξέρεις πως θα είσαι μια ζωή εκεί στάσιμος να υποφέρεις και να μην γαληνεύεις ποτέ, επειδή αυτό θεωρείς είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ή μήπως να το αποβάλεις με την βοήθεια του θεραπευτή σου και να κάνεις το μεγάλο βήμα να συγχωρέσεις για να μπορέσεις να πάς παρακάτω;

Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Αν δεν τελειώσει μέσα μας κάτι δεν μπορεί να κάνει την εμφάνιση του κάτι άλλο καινούργιο. Θέλεις να πάρεις στα χέρια σου την ζωή που σου ανήκει τότε ναι κάνε το βήμα της συγχωρέσεις. Δεν λέει κανένας πως δεν θα κλάψεις, δεν θα πικραθείς, δεν θα βασανιστείς για να ξεχάσεις αλλά αν δεν το κάνεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολο στην πορεία. Οι άνθρωποι περνούν μέσα από διάφορα στάδια μέχρι να κλείσουν ένα κεφάλαιο ζωής, θα πενθήσουν, θα πονέσουν, θα μισήσουν αλλά στο τέλος θα θεραπευτούν.

Η συγχώρεση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην θεραπεία για να μπορέσει ο θεραπευόμενος να προχωρήσει ουσιαστικά. Φυσικά υπάρχει μια σωρεία εσωτερικών διαδικασιών που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να απαλλαγεί αποκλειστικά από το φορτίο του θυμού με τον σύντροφο του, το γονιό, τον φίλο. Άλλες φορές πρέπει να απαλλαγεί από τυχών ενοχές που του έχουν δημιουργηθεί στην πορεία της σχέσης αυτής που τον ταλαιπωρεί.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η βοήθεια που παίρνει ο θεραπευόμενος από τον θεραπευτή και οι τεχνικές που θα ακολουθήσει θα τον κάνουν πιο δυνατό με αποτέλεσμα να καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο της συγχώρεσης και της λύτρωσης από όλα αυτά που τον βαραίνουν.

Συγχωρώ άρα προχωρώ ελεύθερος μπροστά στη ζωή.

 

Θεμούλλα Εφραίμ

Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας

Τηλ : 99-549853 Πάφος