Η επικοινωνία είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας όσο και η αγάπη και η κατανόηση, οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με ένα σωστό και δημιουργικό τρόπο. Αν και δύσκολο στις μέρες μας λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής μας, οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκουν σωστούς τρόπους να επικοινωνούν. Γνωρίζουμε πως υπάρχει ο πομπός και ο δέκτης και πως η επικοινωνία για να υπάρξει πρέπει τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης να αλληλεπιδρούν ο ένας πάνω στον άλλο. Το μήνυμα πάντα είναι σημαντικό και πρέπει να ακούγεται όπως και να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος να το επεξεργαζόμαστε προτού απαντήσουμε.
Η επικοινωνία είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες και πόσο μάλλον στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Μέσα στην στενή σχέση που αναπτύσσουν οι έφηβοι με τους γονείς τους, η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ανάπτυξη τους και στην ικανότητα τους να χτίσουν γερούς και ανθεκτικούς δεσμούς με το γύρω κόσμο.
Σίγουρα φαίνεται πως υπάρχει καλή και κακή επικοινωνία. Ας ελπίσουμε πως μέσα από τη μάθηση, που δεν σταματά ποτέ, θα μπορέσουμε σαν γονείς και εμείς να αναπτύξουμε μια σταθερή και εποικοδομητική επικοινωνία με τους έφηβους μας. Στη σημερινή εποχή, μας δίνονται πολλές ευκαιρίες μάθησης και εκμάθησης δεξιοτήτων χρήσιμες για τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας. Είναι βοηθητικό να μάθουμε πώς να είμαστε μεταδοτικοί γονείς με κατανόηση και αγάπη και πως κάποιες μεθόδοι θα μας βοηθήσουν στο να είμαστε ακόμα καλύτεροι γονείς με τους έφηβους μας. Πρέπει να μάθουμε να μην πέφτουμε στην παγίδα του να κλείνουμε τα αυτιά μας σε αυτά που δεν θέλουμε να ακούμε και να γίνουμε πιο ανοικτοί σε όλα όσα θέλουν να μας πουν οι έφηβοι, έτσι ώστε να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε σωστά.
Μερικές φορές αντιδρούμε δίνοντας οδηγίες όπως «Σταμάτα να παραπονιέσαι και μη μιλάς έτσι στον πατέρα σου/μητέρα σου.» Άλλοτε με απειλές του τύπου « αν συνεχίσεις να παραπονιέσαι θα το μετανιώσεις ή θα φας ξύλο.» Κάποτε συμβουλεύουμε για παράδειγμα «πρέπει να δείχνεις σεβασμό στους μεγαλύτερους σου». Άλλες φορές κάνουμε το γνωστό ταμπέλωμα, «είσαι ένας κακομαθημένος εξυπνάκιας/τεμπέλης, το ξέρεις ;»
Οι έφηβοι, αναλόγου ηλικίας έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να εκφράζουν αυτά που θέλουν να πουν. Άλλοτε απλά και καθαρά και άλλοτε με μισόλογα ή κωδικοποιημένα. Οι έφηβοι για παράδειγμα δεν μιλάνε πολύ αλλά ξέρουν τι θέλουν να πουν. Εμείς οι ενήλικες/γονείς θα πρέπει να εντοπίσουμε το κατάλληλο τρόπο/μέθοδο να επικοινωνήσουμε μαζί τους.
Κάποιοι βασικοί μέθοδοι για εποικοδομητική επικοινωνία είναι οι εξής:
▪ Έχω καλή οπτική επαφή με τους έφηβους όταν συζητούμε.
▪ Δεν τους κάνω κριτική αλλά τους καθοδηγώ/ τους φέρνω σωστά επιχειρήματα/ τους προβληματίζω.
▪ Δεν κάνω πως τα ξέρω όλα, αν χρειαστεί παραδέχομαι κάποιο λάθος μου.
▪ Κάνω ανοικτές και όχι κλειστές ερωτήσεις για να αναπτύξω τον διάλογο.
▪ Κρατάω φιλική στάση αλλά ταυτόχρονα θέτω όρια.
▪ Κάνω κομπλιμέντα/ επιβραβεύω εκεί που πρέπει.
▪ Δείχνω ενδιαφέρον και εκφράζω ενσυναίσθηση σε ένα πρόβλημα ή μια χαρά/επιτυχία.
▪ Είμαι υποστηρικτικός εκεί που πρέπει και φέρνω παραδείγματα από προσωπική εμπειρία ως βοήθεια προς τον έφηβο.
Η εφηβεία δεν είναι αρρώστια, είναι μια αναπτυξιακή περίοδος που απλά ο γονιός πρέπει να βρει και να ακολουθήσει κάποιες σωστές τεχνικές που θα μπορέσει από επικοινωνιακής πλευράς να χειριστεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες στην εφηβεία χρίζουν μεγαλύτερης προσπάθειας και σωστού χειρισμού.
Θεμούλλα Εφραίμ
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας
Τηλ : 99-549853 Πάφος