Τα σημερινά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων λόγω των τόσο γρήγορων ρυθμών της ζωής και του περιορισμένου χρόνου για χαλάρωση και απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Πολλοί είναι αυτοί που ενώ παίρνουν την απόφαση να επισκεφθούν ένα σύμβουλο γάμου δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Άλλοι το βλέπουν σαν ασυμφωνία χαρακτήρων, άλλοι ότι δεν έχουν ποιοτικό χρόνο ή είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με τον/την σύντροφο τους ή ότι φταίει η μειωμένη σεξουαλική επαφή ή η ζήλια κ.ο.κ
Σίγουρα ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για να αρχίσει μια θεραπευτική διαδικασία είναι να μπορέσει να συνειδητοποιήσει το ζευγάρι ότι κάτι κάπου δεν πάει καλά. Όταν το ζευγάρι αντιληφθεί ότι η σχέση του για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είναι αρμονική τότε πρέπει να ζητήσει την πρέπουσα βοήθεια.
Το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι σχέσεις δεν είναι και τόσο απλό αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιωθούν τα ζευγάρια για να μπορέσουν έτσι να διορθώσουν κάποιες λανθασμένες συνήθειες και να μπορέσουν να κτίσουν πάνω σε πιο γερές βάσεις.
● Καταρχήν  για να βοηθήσει ένα άτομο την σχέση του ή το γάμο του είναι απαραίτητο να έχει όλη την καλή διάθεση  να ακούσει τι έχει ο σύντροφος του να πει. Άρα είμαστε ενεργά καλοί και θετικοί ακροατές ( γιατί η θετική διάθεση παίζει σπουδαίο ρόλο) στο να ακούσουμε τι έχει ο σύντροφος μας να πει.
● Έχουμε  καλή οπτική επαφή γιατί έτσι δείχνουμε στον/στην σύντροφο μας πως τον ακούμε και του είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτά που έχει να πει την συγκεκριμένη στιγμή.  Τον υπολογίζουμε δηλαδή και δεν περνάμε απαρατήρητα αυτά που θέλει να εκφράσει.
● Αποφεύγουμε να μιλάμε για τον άλλο (για τον/την σύντροφο μας δηλαδή), αλλά μιλάμε για τον εαυτό μας. Π.χ. Μου χάλασες την μέρα γιατί δεν με πήρες ούτε μια βόλτα. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που κάνουν τα ζευγάρια, ρίχνουν στους ώμους του άλλου το πρόβλημα. Το σωστό θα ήταν να πεις π.χ.  Χάλασε η μέρα μου γιατί δεν έκανα αυτά που ήθελα να κάνω. Το να ρίχνουμε ευθύνες στο ταίρι μας απλά κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία που στο τέλος το μόνο που έχει σαν αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η έχθρα και η απόσταση μεταξύ του ζευγαριού. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να πούμε π.χ. αυτό που νιώθω ή που αισθάνομαι είναι πως θα μπορούσα να είχα μια καλύτερη μέρα αν έκανα αυτό ή το άλλο.
● Πρέπει επίσης να μάθουμε να μην διακόπτουμε συνεχώς τον/την σύντροφο μας όταν μιλάει. Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί νομίζουμε ότι οι δικές μας ανάγκες ή τα  θέλω μας είναι πιο σημαντικά.
● Σε μερικές περιπτώσεις τα ζευγάρια διαφεύγουν στο να αποκαλούν τον/την σύντροφο τους με ονόματα (ταμπέλες). Αυτό είναι ένα είδος βίας και πρέπει άμεσα να ζητηθεί βοήθεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν σωστό να κριτικάρουμε, να πιέζουμε ή να απειλούμε, να κοροϊδεύουμε ή να χλευάζουμε ή να υποκρινόμαστε ότι ερμηνεύουμε λάθος όταν ο/η σύντροφος μας προσπαθεί να μας εκφράσει κάτι που νιώθει.
● Πάντα πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε την εξαίρεση στον κανόνα. Π.χ. Τι πήγε καλά την περασμένη βδομάδα; Να βρούμε δηλαδή τι είχαμε κάνει διαφορετικά και τα πράγματα ήταν καλύτερα. Λοιπόν αυτό που προσέξαμε ότι ήταν σωστό και μας βοήθησε να το επαναλάβουμε και όλα αυτά που δεν μας βοήθησαν να τα κάνουμε πέρα.
● Το πιο σπουδαίο από όλα είναι να μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθηση.  Να μπορούμε δηλαδή να μπούμε στη θέση του/της συντρόφου μας και να αντιληφθούμε πως νιώθει. Όταν καταφέρουμε αυτό θα μπορούμε πολύ σωστά να επιλύουμε πολλά από τα προβλήματα μας σαν ζευγάρι.
Η θεραπεία του γάμου ή του ζεύγους είναι πολύ αναγκαία σε πάρα πολλές περιπτώσεις και το σημαντικότερο είναι πως τα ζευγάρια πρέπει να ζητούν βοήθεια μόλις αντιληφθούν ότι η σχέση τους φθείρεται για να προλαβαίνουν να επιλύουν τα οποιαδήποτε προβλήματα και να συνεχίζουν γεμάτοι εφόδια την κοινή τους ζωή.

Θεμούλλα Εφραίμ

Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας

Τηλ : 99-549853 Πάφος

κριση πανικου κρισεις ζηλια αυτοπεποιθηση stress anxiety teenager εφηβεια οικογενεια ψυχολογοι προβλημα ψυχολογος παφος