Έχουμε φτάσει σε τέτοιες εποχές όπου το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας φαίνεται αβέβαιο και δυσκολοδιάβατο. Είμαστε γεμάτοι απορίες και όλα φαντάζουν περίεργα. Η πρόσφατη οικονομική κρίση που έχει πλήξει και την χώρα μας φαντάζει πολύ μεγάλη, σχεδόν τερατώδες. Ένα είναι σίγουρο, πως κανένας δεν περίμενε πως τα πράγματα θα έπαιρναν μια τέτοια τροπή. Το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης έχει επηρεάσει  πολύ τις ζωές μας και ακόμα πιο πολύ την ψυχολογία μας.

Τέτοιες στιγμές είναι που οι άνθρωποι ψάχνουν να απαλύνουν τον πόνο τους στρέφοντας το βλέμμα σε εμάς τους ειδικούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, θεραπευτές και σε άλλους ειδικούς στην παροχή βοήθειας στη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άνθρωποι σε τέτοιες στιγμές είναι πανικός, απογοήτευση, μειωμένες/περιορισμένες αντοχές, Ατονία/Άγχος/Ψυχικές Διαταραχές, ψυχοσωματικά προβλήματα, διάσπαση προσοχής, αστάθεια και πολύ συχνά χάος μέσα στην οικογένεια.

Πολλοί είναι αυτοί που προστρέχουν στα διάφορα κέντρα ψυχικής υγείας για να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό ή για να πάρουν κάποια φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να μπορέσουν να απαλύνουν τον πόνο τους και να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτές τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης. Ένα είναι βέβαιο, πως ο πόνος όταν μοιράζεται και ειδικά με κάποιον ειδικό που έχει τις απαιτούμενες γνώσεις τότε περιορίζεται και σιγά-σιγά αποκτούμε τους σωστούς μηχανισμούς ενάντια στον πόνο.

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποφέρει αυτές τις δύσκολες ώρες καλό θα ήταν να ξέρετε πως υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από αυτές τις μεθόδους.

Α) Εκφράστε αυτό που σας βασανίζει με απλά λόγια, όταν μοιραζόμαστε το βάρος των σκέψεων μας νιώθουμε ένα ξαλάφρωμα.

Β) Ζωγραφίστε/ τραγουδήστε/ακούστε μουσική, έχει παρατηρηθεί πως οι καλές τέχνες ηρεμούν το πνεύμα.

Γ) Γυμναστείτε όχι κατ’ ανάγκη σε γυμναστήριο αλλά κάνοντας βόλτες στη γειτονία περπατώντας ή τρέχοντας. Ακόμα βγάλτε το σκύλο ή τα παιδιά για βόλτα στην παραλία, σε ένα πάρκο, στο δάσος. Η γυμναστική είναι αποδεδειγμένο πως μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Δ) Πηγαίνετε σε ένα ξωκλήσι ή μια εκκλησιά για να προσευχηθείτε και να ανάψετε ένα κερί. Η πίστη στο Θεό ήταν και είναι πάντα καταπραϋντική.

Ε) Μάθετε πώς να κάνετε σωστές αναπνοές έτσι ώστε να χαλαρώνετε και να οξυγονώνεται τον εγκέφαλο.

Z) Kάντε χαλαρωτικά αφρόλουτρα και μπάνια

H) Κολυμπήστε, το κολύμπι είναι ένα πολύ καλό είδος άσκησης.

Θ) Μαζευτείτε όλη η οικογένεια ή με φίλους και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ή παρακολουθήστε μια παλιά ταινία.

Ι) Γελάστε ελεύθερα και αφεθείτε στη χαρά που σας προσφέρει το φυσικό δυνατό γέλιο. Είναι δωρεάν και πολύ καλό φάρμακο κατά του στρες.

Ι) Προσφερθείτε να συμπαρασταθείτε σε ένα φίλο ή μια άλλη οικογένεια που το έχει πιο πολύ ανάγκη από ‘σένα. Ακόμα προσφερθείτε να κάνετε εθελοντική εργασία προς όφελος κάποιον άλλων ανθρώπων. Δεν φαντάζεστε πόσο θα σας ανυψώσει το ηθικό και θα νιώσετε υπέροχα.

Αυτές είναι απλά μερικές ιδέες που προσφέρονται σε εσάς εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και είναι κατά του στρες που προκαλεί η οικονομική κρίση. Είμαι βέβαιη πως υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε χωρίς κανένα κόστος προκειμένου να ξαλαφρώσετε και να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας. Καιρός να ξεκινήσετε από αυτές τις μικρές αλλά αποδοτικές ιδέες και αν νιώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, μην διστάσετε να την ζητήσετε γιατί το να βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία δεν είναι θέμα πολυτέλειας αλλά προτεραιότητας.

Θεμούλλα Εφραίμ

Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας

Τηλ : 99-549853

Πάφος